Vrijwilligers gevraagd – Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer

Vrijwilligers gevraagd

Ondertussen zijn er vele vluchtelingen uit Oekraïne naar Nederland gekomen. In de gemeente Haarlemmermeer zijn zo’n duizend vluchtelingen aangekomen. De meeste van hen (800) worden opgevangen in hotels rond Schiphol. Wij zijn door Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer benaderd of wij hen willen helpen. Vluchtelingenwerk Haarlemmermeer neemt een deel van de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne voor zijn rekening. Daarom vragen wij jullie opnieuw om te helpen, maar nu rechtstreeks voor de vluchtelingen die hier verblijven in hotels. Onze concrete vraag is: zouden jullie de komende anderhalve week een of meer dagdelen als vrijwilliger in een van de hotels aanwezig willen zijn?

In het hotel waar je naar toe gaat ga je een dagdeel (ochtend: 9.00-11.30 uur of middag: 13.00-15.30 uur) zitten. Je werk bestaat uit drie dingen. Als vluchtelingen informatie nodig hebben, dan geef je hun die informatie. Er liggen lijsten klaar voor je klaar waar alles op staat. Als je het niet weet kan je bellen met de contactpersoon van Vluchtelingenwerk.

  1. Vluchtelingen zullen ook allerlei wensen bij je neerleggen, bijvoorbeeld ‘mijn kind heeft sportschoenen nodig’. Je schrijft die wensen op en na afloop geef je die door aan ons. Wij gaan daar vervolgens iets mee doen (soms ook niet).
  2. Sommige vluchtelingen hebben vooral behoefte aan een luisterend oor. Het is fijn dat er iemand is die verhalen kan aanhoren. Misschien is dat verdriet, misschien zijn het klachten over de regen of over het eten, maar het is fijn dat er iemand voor hen is.

Als je begint word je opgevangen door iemand van Vluchtelingenwerk die je alles uitlegt en je wegwijs maakt.

Wij kunnen op verzoek van Vluchtelingenwerk in deze brief niet zeggen om welke hotels het precies gaat, maar ze liggen ten oosten van de A4. Ze zijn goed per bus bereikbaar. Bij het ene hotel kan je gratis parkeren, bij het andere hotel krijg je een gratis uitrij-kaartje.

Je hoeft niet goed Engels te kunnen, maar wel een klein beetje. Een zinnetjes als ‘I want doctor’ moet je kunnen verstaan.

De periode waarvoor we jullie vragen loopt van woensdag 6 april a.s. tot zondag 17 april. Hoe het na 17 april loopt weten we nog niet. Er is een kans dat na 17 april de opvang door een andere organisatie dan Vluchtelingenwerk wordt overgenomen, maar misschien ook helemaal niet.

We streven er naar om steeds met twee vrijwilligers te zitten, zodat je ook met elkaar kan overleggen. Het kan prettig zijn als je zelf iemand meeneemt – en dat is voor ons ook makkelijk.

We vragen je om ons de volgende gegevens te sturen.

  1. Noem de dagdelen dat je kan, bijvoorbeeld: woensdag 6 april ochtend, donderdagmiddag 7 april en maandag 11 april middag.
  2. Geef aan of je de komende anderhalve week één, twee, drie of vier dagdelen wilt werken.
  3. Geef aan of je met één of twee personen komt.

Zou je deze gegevens kunnen sturen naar
Els van der Zee elsvdzee@quicknet.nl.  ?

Wij laten je zo snel mogelijk weten wanneer je bent ingeroosterd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.