Uitbundig rood column Ria Stolk

Een stralende verkondiger

Het is, of moet ik zeggen was, een typisch Nederlands gebruik om in de adventstijd een kerstster in de huiskamer te zetten. En ging je vroeger naar de kerstsamenzang in de veiling, naar een concert van Con Amore, of naar de ouderenmiddag in ’t Baken dan was het podium versierd met enorm veel kerststerren. Ze hoorden er gewoon bij. Ze gaven de ruimte een speciale kerstsfeer. U begrijpt het al, we hebben het hier over de Euphorbia pulcherrima of Poinsettia. Een plant die van oorsprong uit Midden Amerika komt en in Kenia als hoge struiken aan de kant van de weg groeien.

Haar zusje, de Euphorbia milii of Christusdoorn herinnert ons aan Jezus lijden.

De Euphorbia pulcherrima of simpel gezegd de kerstster vertelt ons een mooie legende.

In een klein dorp in Mexico kijken Pablo en Pepita uit naar het kersfeest dat in hun dorp groots gevierd wordt. Er zijn tal van festiviteiten en er staat een levende kerststal in de kerk. Het is elk jaar de gewoonte dat alle kinderen iets meebrengen voor het Christuskind in de stal.

Maar helaas… Pablo en Pepita zijn arm, ze leven op straat, ze hebben geen geld om een cadeautje te kopen. Toch gaan ze op weg naar de kerststal. Terwijl de andere kinderen mooie cadeaus met zich meedragen, plukken zij onderweg een paar eenvoudige bermplantjes. Pepita maakt er een boeketje van. Het is hun geschenk voor het kindje Jezus. Als ze het cadeau bij de kribbe leggen wordt er gegniffeld.

Totdat op wonderbaarlijke wijze de schutbladeren van de plantjes veranderen van kleur: ze worden helderrood. Het lijken wel sterren. Iedereen is verbaasd maar ook blij. Dit onbeduidende boeketje wordt het mooiste geschenk van de dag.

Zomaar een leuk verhaaltje, zomaar een legende? Of meer?

Naast alle mooie adventskalenders die in deze periode door de brievenbus of via je email binnen rollen, is het gewoon leuk om te kijken en te luisteren naar wat planten ons vertellen. In het geval van de Poinsettia gaat het over kleine dingen die ertoe doen! Over liefde en oprechtheid van kinderen. Over wonderen die gebeuren.

Misschien wel daarom haal ik ook dit jaar weer een Kerstster in huis! Zo’n stralende verkondiger!

Ria Stolk

1 gedachte over “Uitbundig rood column Ria Stolk”

 1. Verrassend , Ria ( Stolk ),
  zo’n verhaaltje van je te lezen .
  Klein maar fijn .
  Nu over de ons allen bekende kerstster !
  Als je weer eens iets te vertellen hebt , graag.
  Fijne Kerst !

Reacties zijn gesloten.