Nostalgische foto’s van de Zuiderkerk uit 1953

Onlangs vond ik een website met foto’s van de Zuiderkerk uit 1953. Bijgaande foto toont een weiland met spelende kinderen en de kerk. Nog geen andere bebouwing te bekennen. Één van  de foto’s toont een glazen scherm midden in de kerk. Waarvoor diende dit scherm? Indien u het antwoord weet, wilt u dit dan in een reactie schrijven op dit artikel? B.v.d.

Klik op de rest van dit artikel voor de link naar de foto’s

Indien u hier klikt, gaat u naar de website met de rest van de foto’s uit 1953, 1957 en 1990.

4 gedachten over “Nostalgische foto’s van de Zuiderkerk uit 1953”

  1. Ik heb van 1959 t./m. 1963 op de huishoudschool aan de Hadleystraat gezeten en omdat de school te klein was kregen we les in de Zuiderkerk. Ik weet dat het een lang smal zaaltje/lokaal was en we zaten in banken. Zou het kunnen zijn dat het daarmee te maken heeft? Ik kan me de wanden niet meer herinneren maar misschien komen er meer reacties die in deze richting gaan.

  2. Ik zat op de school aan de Ophelialaan en heb vanuit die school ook een poosje les gehad in de Zuiderkerk. Ja, in een lang,smal lokaal. Dat schut was de afscheiding. In mijn herinnering werd dat zaaltje ook gebruikt voor het jeudwerk en zondags als kerkeraadskamer. Toen de kerk te klein werd, werd De Schakel gebouwd. De deur die later de toegangsdeur naar De Schakel werd, was toen de deur naar de `vrijheid´ want je stond gelijk buiten. We zaten in bankjes en de kapstok stond volgens mij achter in dat zaaltje dus waar veel later de speeltafel van het orgel stond. De leerkracht zat naast de ingang. Ik vond het er wel gezellig.

  3. Van 1954 tot en met 1960 op de Chr. School aan de Ophelialaan gezeten. Vanwege de Babyboom na de TW oorlog werd de school te klein. Er werd uitgeweken naar de Zuiderkerk. In de kerk was een afgeschermd gedeelte waarin we les kregen. Later werd dat het scherm vervangen door gordijnen.

  4. De wand welke zo dwars door de kerk staat was volgens mij neergezet om een ruimte te maken voor vergaderingen en catechisaties. Het vierkante bouwwerk op de hoek was het ketelhuis met wat sanataire voorzieningen. In de pastorie van ds. Heijmans werden ook diverse bijeenkomsten gehouden. Op de foto is ook nog goed de rond gelegde tegelvloer te zien, met de preekstoel als een soort centraal punt. Deze vloer is later rechthoekig gelegd; door de verwarming welke eronder lag ging alles los liggen en wiebelen. Die wand is toen verwijderd en het orgel beneden neergezet. De oorspronkelijke banken zijn nog weer later vervangen, de banken waren weinig comfortabel om lang op te zitten en ze kraakten nogal.

Reacties zijn gesloten.