Kerkdiensten in coronatijd update dd 5 maart 2021


Op 25 februari jl. heeft de leiding van de PKN een nieuw advies uitgebracht over het houden van kerkdiensten. Dit luidt vanaf die datum:
“Met inachtneming van de basisregels van de overheid adviseren wij gemeenten zeer dringend met maximaal 30 mensen (inclusief kinderen, exclusief medewerkers) samen te komen tijdens de eredienst.“
Daarmee staan wij voor de vraag: Wat doen we hiermee? De woorden “zeer dringend” brengen wij in verband met woord “maximaal”, even verderop.
Wat wij in de krant lezen over het coronavirus, stelt ons niet gerust. Iedere dag worden nieuwe, zorgelijke ontwikkelingen gemeld: de besmettingen gaan niet overtuigend naar beneden, net als het aantal patiënten in het ziekenhuis; op veel plaatsen doen zich uitbraken voor, nog iedere dag vallen er doden door corona. Een groot deel van onze gemeente is ouder dan 70 en dat is een extra aansporing om het coronavirus te mijden als dat maar enigszins kan.
Op het Corona dashboard van de Rijksoverheid zien wij dat alle regio’s in Nederland vanaf 2 maart zijn ingedeeld in de hoogste risicogroep (4, Zeer ernstig), hetgeen betekent: “De situatie is erg slecht. Er zijn extreem veel nieuwe besmettingen: per week boven de 250 mensen per 100.000 inwoners. De druk op de zorg is extreem groot.” Het contrast tussen deze tekst en het nieuwe advies is groot.
Deskundigen verzekeren ons dat dit virus onder ons zal blijven. Maar er is perspectief: het vaccinatieprogramma zal naar verwachting per eind juni voltooid zijn. Na enige weken is dan de bescherming tegen het virus optimaal.
Vanaf de komst van het coronavirus hebben wij ons laten leiden door het risico en niet (primair) door de regels. Daaraan houden wij ook nu vast. Op dit ogenblik achten wij het risico te groot om de kerk open te stellen voor 30 personen in de zondagse diensten.
Wij blijven, met u, uitzien naar het ogenblik waarop wij opnieuw bijeen kunnen komen en kunnen zingen. Hoe eerder, hoe liever – maar niet nu!

Namens de kerkenraad,
Ko Weststrate, voorzitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *