Heb jij de klok ook horen luiden? (gastcolumn van Ria Stolk)

De kerk is al jarenlang gesloten. Afgelopen week was de tijd daar, om de toren van de Zuiderkerk naar beneden te halen. Dat gebeurde onder klokgelui. Was dat als afscheid, of om herinneringen naar boven te halen?

Deze week klonk er in Aalsmeer- Zuid klokgelui. Nee, ik bedoel niet vanuit de toren van de Open Hof kerk, het geluid kwam vanaf de Zuiderkerk.

Daar werd de toren die in zeer slechte staat verkeerde van het gebouw gehaald, en terwijl er getakeld werd lieten een aantal werkmensen de klok luiden. Zo werd het een bijzonder moment, klonk er een bijzonder geluid. Kwamen er bijzondere herinneringen boven.

Voor de bouwers van het project was het een feestelijk moment, waarbij de champagnefles openging. Maar ook was het een moment waar menig Zuiderkerkganger een beetje weemoedig van werd. Zo van: Ach ja… dat is nu echt verleden tijd.

De klok van de Zuiderkerk heeft, zoals kerkklokken dat horen te doen: jaren geluid om de kerkgangers attent te maken op het feit dat de kerkdienst op het punt van beginnen stond. Ze zeiden zoiets als: kom haast je het is tijd om naar ’s Herenhuis te gaan.

Er zijn mensen die daar prachtige verhalen over kunnen vertellen. Zo hoorde ik iemand zeggen, dat als op zondagmorgen de klok om half 10 begon te luiden, ze haar kinderen snel een jas aan deed. De jongste in de kinderwagen zette, de andere twee bij de hand nam en als ze dan een beetje vaart maakte, kon ze met kroost en al op tijd in de kerk zitten.

Anderen dachten bij het horen van het klokgelui even terug aan hun trouwdag en zagen zichzelf als jong bruidspaar weer staan voor die bijzondere voordeur en die prachtige bomen naast de kerk.

Weer anderen dachten terug aan de dag dat een geliefde onder klokgelui de kerk werd uitgedragen. De koster zorgde ervoor dat de klok bleef luiden totdat de rouwstoet de provinciale weg over was. Ook weten de kosters nog te vertellen dat het op 4 mei opletten was. Je moest precies op tijd tijdens de dodenherdenking de klok luiden. Je mocht niet te vroeg, maar ook niet te laat beginnen.

Al deze herinneringen mogen weer even gedeeld worden, niet om bij stil te blijven staan. Maar om met genoegen terug te denken aan toen.

Voor wie het naar beneden halen van de toren en het luiden van de klok gemist heeft, tonen wij hier met toestemming van de mensen achter de website “Aalsmeer Vandaag” een foto en een link naar het artikel waarin een filmpje te vinden is waarop het luiden van de klok te horen is.

Kerktoren onder gebeier gehalveerd – AALSMEERVANDAAG

Het gebouw ziet er nu wat kaal uit zonder toren. Er wordt druk verder gewerkt aan een nieuw complex rond het gebouw. Of de toren en de klok weer terugkomen? Plannen zijn er wel… wie weet.

Ria Stolk

 

3 gedachten over “Heb jij de klok ook horen luiden? (gastcolumn van Ria Stolk)”

  1. Fijn geschreven column Ria, het schijnt dat spuitgasten tijdens een brandweeroefening in 2018 via de ladderwagen de klok ook een keer hebben laten luiden…

  2. Ja, mooi Ria! En zo bijzonder dat we de klok nog een keertje mochten horen.
    Toen ik deze zondag met onze kleindochter naar de kinderdienst fietste klonk ook onze kerkklok…..toen ik vertelde dat de klok ons riep om te komen en dat de deur al open stond, bleef het een tijdje stil en toen zei ze:
    Dat is handig…!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.