Een groet uit Roemenië en Oekraïne

De Gereformeerde Synode van Cluj Napoca vroeg aan de verschillende gemeenten in Transylvanië of ze iets konden betekenen voor Oekraïense vluchtelingen, die vaak op doorreis naar andere landen eerst in Noord Roemenië of in West-Oekraïne een tussenstop maken. De gemeente van Aiud gaf daaraan gehoor en de Roemeniëcommissie wilde graag een steentje bijdragen. Onze diaconie reageerde en doneerde spontaan.

In het voorjaar ging de curator (de voorzitter van de kerkenraad van Aiud)  met een busje vol voedselpakketten en medicijnen en kleding op weg naar een gemeente in de Oekraïne. Dit najaar volgde een tweede busje. Konrád stuurde foto’s en de Oekraïense predikant, Orbán Sándor, schreef een mooie dankbrief. 

         

Lieve Broeders en Zusters in Jezus Christus! 

In naam van de gereformeerde gemeente in Bene, Sárosoroszi en Csetfalva, wil ik u hartelijk danken voor alle hulp die wij van u door ds. Lörincz Konrád hebben ontvangen. Hoewel we u niet kennen, denken wij aan u in liefde en wij danken u voor de zorg tijdens de oorlog. De drie gemeenten waar ik al 28 jaar predikant ben zijn drie Hongaarse dorpen in de SubKarpaten: Bene, Sárosoroszi en Csetfalva. Hier wonen 380, 290 en 360 Hongaren. Veel mensen gingen vanaf het begin van de oorlog definitief of tijdelijk naar het buitenland. Nu zijn er ook minder kinderen op school of bij de godsdienstles, omdat ook veel kinderen weg zijn met hun families. Tot nu toe was het een opdracht voor onze gemeente om mensen in nood te helpen, door het wegtrekken(er zijn dus minder gemeenteleden) is dit werk nog groter. In Bene hebben we al 13 jaar een sociale kantine, waar 25 arme mensen wekelijks een warme maaltijd en brood krijgen. Een deel van de voedselpakketten van u hebben we voor dit doel gebruikt en van de rest hebben we persoonlijke pakketten gemaakt voor gemeenteleden in de drie gemeenten.  Wij danken u hartelijk voor uw barmhartigheid en donaties in naam van alle mensen die iets hebben gekregen van uw hulp en ook in de naam van ouderlingen en werkcollega’s die veel doen om de oude en arme mensen te helpen in deze moeilijke tijden. Nog eens hartelijk dank voor uw steun. God zegene u en zij met u, en veel sterkte voor uw waardevol werk. Met broederlijke liefde  

Dominee Orbán Sándor. 

De pastorie kreeg afgelopen zomer een opknapbeurt. Het dak en de goten werden gerepareerd en binnen werden de ruimten aangepast voor gemeentewerk. Bij de opening kon ook Sandór aanwezig zijn. Hoewel mannen, jonger dan 60 jaar, de Oekraïne niet mogen verlaten i.v.m. de oorlog, is het hem langs allerlei wegen toch gelukt om vergunning te krijgen om een paar dagen naar Aiud te gaan.  

Mevrouw Guda Markwat breidde weer 30 warme truien in prachtige tinten en met vrolijk borduurwerk erop (zie bijgaande foto). Bij elke trui dacht ze: ”Welk kindje zou deze trui gaan dragen? “. Een aantal van deze truien zal doorgestuurd worden naar de Oekraïense gemeenten. Hartelijk bedankt, Guda!! 

       

Tijdens een telefoongesprek vertelde ds. Kónrad dat het goed gaat in de gemeente Aiud en ook met Trude en Zoltan, hoewel de laatste wat moeilijker loopt. Trude speelt zondags tijdens de dienst nog steeds op het orgel! Binnenkort zullen de Kerstpakketten weer gemaakt worden. 

Namens de Roemenië-commissie: Peter, Hedwig, Mijndert, Annie, Paul, Casper en Marianne 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *