donderdagmiddag 1 februari 14.30 u. (‘t Baken) Een leven zonder kerk?

Het wordt steeds gemakkelijker om je dit voor te stellen. Gedurende zijn dertigjarig predikant’ schap zag de spreker op deze middag, Aarnoud van der Deijl (nu predikant in Abcoude), de kerk in Nederland meer dan halveren. Het bezorgde hem rouw; de fases van ontkennen tot berusten heeft hij allemaal doorlopen.

Vanuit zijn persoonlijke betrokkenheid heeft Van der Deijl scherp en met mededogen ‘zeven plannen die de kerk niet konden redden geanalyseerd, maar hij stelt daarnaast ook de vraag: redden we het wel zonder kerk? Kunnen we zonder de (oer)verhalen, de beelden en rituelen, de gemeenschap van mensen die naar elkaar omzien, de ethische reflectie, of leidt verlies daarvan automatisch tot ‘verarming’ van individu en samenleving?

Reactie van Prof. Henk de Roest op deze visie op ‘De toekomst van de kerk’:

‘Dit is een boek waarop we gewacht hebben. Eerlijk en in uiterst persoonlijke stijl geeft de auteur, jarenlang met hart en ziel predikant binnen de kerk, aan dat in de afgelopen drie decennia ontwikkelde plannen om
de kerk te redden, het verlaten van de kerk niet hebben kunnen stoppen. Hij gaat hierbij te rade bij cultuurfilosofen, sociologen en theologen en hij schrijft, bij vlagen ontroerend, over zijn eigen hoop en teleurstellingen.

Er zijn hier en daar groeiende kerken, maar toch moeten in veel dorpen en steden in Nederland rekening worden gehouden met het verdwijnen van gemeenten, parochies en hun kerkgebouwen. De auteur rouwt daarom, maar hij kan het accepteren, mede omdat wat er in (ook in kleinere, vergrijsde) geloofsgemeenschappen gebeurt nog altijd betekenisvol is.’ Na afloop nazit met hapje en drankje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *