Al een aantal jaren bestaat in onze kerk een leeskring met ongeveer 10 leden. Dit onder leiding van Ria Stolk. Haar inbreng door kennis en kunde van de boekenwereld is van grote betekenis voor deze gezellige leeskring. Ook door de verrassende titels waar zij mee komt. De kring komt zo ongeveer 4-5 keer per jaar bij elkaar. Het mooie van een leeskring is dat je boeken gaat lezen die je in eerste instantie niet zou lezen.
Wie regelmatig naar Radio 1 luistert, hoort zo nu en dan de slogan: ‘wie luistert, weet meer’. Wanneer je het woord ‘luistert’ van de radio-slogan vervangt door ‘leest’, krijg je de volgende zin: ‘wie leest, weet meer’. Deze slogan is ook goed van toepassing op het lezen van een boek. Door het lezen van de historische roman ‘De heks van Limbricht’ krijg je kennis van b.v. heksenvervolging tot in de 16e eeuw. Ook in Nederland. Of lees je het boek ‘De bijenhouder van Aleppo’, dan kom je meer te weten, naast de krantenberichten, over de tragiek van mensen die op de vlucht zijn vanwege de burgeroorlog in Syrië.
Hoewel je meer te weten komt van anderen, of zelfs met hen gaat meeleven, is de activiteit van lezen individueel. De slogan kan een andere betekenis krijgen d.m.v. een luisterboek. Dit is een ingesproken boek en kan afgespeeld worden via tablet of mobiele telefoon. Nog steeds is het een individuele activiteit. Deze vorm van ‘lezen’ geeft de mogelijkheid om iets ‘meer’ erbij te doen. B.v. wandelend, d.m.v. ‘oortjes’, het boek te beluisteren. Dan wordt de slogan weer de radio-slogan.
Door iemand die fysiek aanwezig is voor te lezen kan een leuke interactie ontstaan met deze persoon. Wat is mooier dan het voorlezen van een boek aan een kind! De ene leest voor de ander luistert. Maar het wordt nog meer een groepsactiviteit door de leeservaringen van een boek te delen met andere deelnemers in een groep, zoals een leeskring.
Een leeskring geeft soms nieuwe inzichten over een gelezen boek. Daarnaast geeft het, wat niet onbelangrijk is, gezelligheid met medelezers. Soms roept een boek positieve of verdrietige herinneringen op. In onze kring gebeurt dat regelmatig. Het feit dat je dit durft te delen geeft aan dat je je veilig voelt in de kring om dit te vertellen. Ook zijn het soms de korte contacten tijdens het koffiedrinken na afloop van de dienst. Zoals de vraag: ‘heb je het boek al gelezen?’ ‘Nee, ik kan het nog niet krijgen in de bibliotheek’. Een bibliotheek heeft vaak maar enkele exemplaren van een titel. Op dat moment ben je elkaars concurrent. Gelukkig biedt de bibliotheek in de Westwijk uitkomst voor diegenen die daar dichtbij wonen. Kopen van een boek kan natuurlijk ook.
De foto geeft een deel van de titels die afgelopen tijd zijn besproken weer.
Een boek moet wel een bepaalde thematiek beschrijven.
Het boek dat onlangs is besproken had als titel ‘Het geloof van mijn vader ‘. Geschreven door Corien van Zweden. Met als ondertitel ’God en de oorlog in drie generaties’. Het boek is een gelaagde kroniek over de ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en hoe die doorwerken in de levens en levensbeschouwing van naoorlogse generaties. Kortom: ‘wie leest, weet meer!’
Wim Haijtink