Column: Sneeuwballen in de zomer

Zo tijdens warme dagen kan het leuk zijn om zomaar even aan sneeuwballen te denken. Want hoe heerlijk is het om je ogendicht te doen, te dromen dat het dorre gras verandert in een laagje witte sneeuw en dat je dan bukt om de sneeuw aan te raken, een bal maakt, koude handen krijgt en misschien nog leuker een ander even lekker in wrijft.

Bij het zien van de foto bij deze column, begrijpt een echte tuinliefhebber meteen dat het hier niet over koude sneeuw gaat, maar over die mooie struiken die je op dit moment volop in bloei ziet staan. De Annabelle of zoals hij ook wel genoemd wordt: de hortensiasneeuwbal, wetenschappelijke naam: Hydrangea arborescens of die andere Sneeuwbal, wetenschappelijke naam Viburnum.

Voor de kerk staat ook zo’n mooie Sneeuwbal. Eerst was hij groen, maar nu kleurt hij prachtig wit.

En wat misschien nog wel leuker is, haar naam kom je ook in de Bijbel tegen. Dat er eikenbomen, vijgenbomen, platanen, lelies etc. in de Bijbel genoemd worden, dat is alom bekend, maar de Sneeuwbal?

Hoe zij er komt is een heel verhaal en heeft alles te maken met vertalen. De Sneeuwbal werd nooit genoemd, in de vertaling van 2014 stond er kamperfoelie. En daarvoor stonden er weer andere namen. Wie nu de NBV21 openslaat op Jesaja 41 vers 19 leest daar:

Ik plant in de woestijn Ceder en acacia, mirte en olijfwilg,

en ik laat in de wildernis, den, sneeuwbal en cipres opschieten.

Regelmatig loop ik langs die struik voor de kerk en dan moet ik steeds een beetje glimlachen. Sneeuwballen in de zomer…

Sneeuwbal. Deze naam triggert meteen… want hoe wonderlijk is het, een sneeuwbal in de woestijn. Onmogelijk toch? Of was dat nou juist de bedoeling van Jesaja? Laten zien en horen hoe het onmogelijke mogelijk wordt bij God.

Ria Stolk

Juni 2023