Ervaringen van Ds. Prins in Aiud, Roemenie

Zondag 24 juni is de collecte bestemd voor de zustergemeente in Aiud, Roemenie,  waarmee de PKN-gemeenten in Aalsmeer (Dorp, Oost en Open Hof kerk) een bijzondere band hebben. In alle drie kerken zal komende zondag dan ook gecollecteerd worden. De ‘commissie Aiud’ vroeg me deze collecte van harte bij u aan te bevelen door middel van het schrijven van een kleine impressie, aan de hand van mijn ervaringen, opgedaan tijdens mijn bezoek aan hen in april jl. Toen bezocht ik ds. Konrad Lorincz in Aiud, en logeerde bij hem en zijn vrouw Ildiko. Ook bezocht ik toen zijn vader, emeritus-predikant Zoltan en diens vrouw Trudy.

De gemeente is vitaal, maar zeer hulpbehoevend, vanwege niet alleen de economische situatie in Roemenië, maar vooral ook doordat de regering alle salarissen ook nog eens met 25% heeft gekort. Terwijl de predikant dus onderhouden wordt door vrije giften van gemeenteleden. Bijna alle predikanten hebben er daarom een bijbaan, zoals rijschoolhouder, lesgeven op scholen, veeteelt, e.d. om het hoofd boven water te kunnen houden. Vers fruit en groenten waren er niet, alles is nl. afhankelijk van het oogstseizoen en dat was dus nog lang niet aangebroken en import uit het buitenland is voor hen niet te betalen.

De gemeente Aiud ligt in Transsylvanië, waar de Hongaarse minderheid binnen Roemenië woont. De overheid tolereert hen maar zit hen ook dwars, bijvoorbeeld door overal op strategische plaatsen grote imponerende Orthodoxe kerken neer te zetten, die evenwel nauwelijks bezocht worden.

Toch zijn de gemeenten ondanks deze repressie veerkrachtig, en dit dan vanwege hun etnische en culturele onderlinge band. Maar veel ontbreekt hen dus, zo hadden beide kerken (ik ging elders in een andere gemeente  – in het ten noorden van Cluj gelegen Nemegye – voor in een dienst) geen of nauwelijks verwarming, anders dan in Nemegye door middel van hetelucht-verwarming d.m.v. een oude bouwketel, terwijl ze bij het zingen ook nog eens begeleid worden door…mechanische orgelmuziek via een laptop met een speaker. Tijdens de preek gaat de verwarming overigens uit vanwege de herrie. In de lange winters in het dan ook steenkoud in de kerken.

Komende zondag zal in onze kerken een korte impressie van de gemeente in Aiud vertoond worden, waarna onze gaven gevraagd worden. Van harte aanbevolen!

Ds. Teus Prins.

1 thought on “Ervaringen van Ds. Prins in Aiud, Roemenie”

  1. Een actieve verbinding met Aiud lijkt mij een prima zaak. Belangrijk is dat wij oog houden voor de noden in de wereld. Lees een wat Oosterhuis daarover recentelijk in zijn essay heeft gezegd (Trouw deze week) en wat vanmorgen in de preek van Teus Prins naar voren is gekomen. Ik zou daarvoor ook een deel van de gelden van de diaconie voor is voor willen gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *