Update van Nico : Totaal aantal pijpen van het orgel is gigantisch

Afgelopen week ontvingen we een update van Nico van Geijlswijk. Hij heeft het totaal aantal pijpen en pijpjes berekend en komt op 2112.

Afgelopen week werd het orgel weer tijdens de dienst gebruikt.  Theo deed zijn best om alle 2112 pijpen te laten horen! Volgens ds. Mirjam bewoog het podium mee….. Het was erg mooi. Luister (nog) maar eens naar de dienst via “kerkdienst gemist”.

Klik op de foto om meer foto’s te zien van de schoonmaak en de binnenkant van het orgel. Ze zijn gemaakt door Anneke en Dick.

De weken daarvóór hebben we tijdens de diensten de ondersteuning bij het zingen met het orgel moeten missen.  Het orgel is oorspronkelijk rond 1880 gebouwd en in 1990 in onze kerk geplaatst. Dat dan na 26 jaar het geheel een keer grondig moet worden schoongemaakt, en zeker na de grondige verbouwing van onze kerk, is begrijpelijk. En als je het orgel demonteert dan kun je overal bij en zie je hier en daar onvolkomenheden die je bij normaal onderhoud niet kunt zien. Er waren hier en daar aantastingen van het hout, mogelijk als gevolg van onvoldoende ventilatie, een situatie die vermoedelijk na de verbouwing van de kerk is ontstaan.

Theo Griekspoor heeft samen met de organist van de Karmelparochie, Nico van Geijlswijk, en vijf vrijwilligers van onze kerk alle 2112 pijpen gedemonteerd en schoongemaakt en weer opnieuw geplaatst. Het is geweldig dat zo’n klus gedaan wordt gedaan op basis van zelfwerkzaamheid door gemeenteleden, in het bijzonder door Theo Griekspoor en daarmee is een bijzonder grote besparing bereikt.  Het past ons dan ook alle medewerkenden  van harte te bedanken voor hun inzet.

Na het schoonmaken was de orgelbouwer nog bezig met het stemmen van het orgel en zijn door hem ook de noodzakelijke reparaties uitgevoerd. Op zondag  4 september stond er dan weer een orgel, weer helemaal fris, en met een klank nog mooier dan voorheen, waar kenners van zeggen dat ze er lyrisch van worden.

Namens het CvK ,

1 thought on “Update van Nico : Totaal aantal pijpen van het orgel is gigantisch”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *