Sint Joris Mis in feestelijke viering Karmelkerk

Aalsmeer, 20 januari 2020 – Zondag 19 januari werd in een tot de laatste stoel bezette Karmelkerk de Week van Gebed voor de Eenheid van de Christenen ingeluid met de gezongen Sint Joris Mis van Herman Finkers. Het Aalsmeerse Doopsgezind kerkkoor onder leiding van dirigent Peter Veenhuizen was voor deze gelegenheid uitgebreid tot een oecumenisch koor met zangers uit diverse Aalsmeerse kerken. De grootse uitvoering van de Sint Joris Mis in deze oecumenische viering was daarmee tevens de aftrap van het jubileumjaar van het Doopsgezind kerkkoor dat in december 90 jaar bestaat. Sopraan Wilma Schoenmaker en alt Paulien Walch gaven met de Aalsmeerse musici Wilma Broere (piano), Erica de Ridder (fluit) en Quinten Bunschoten (cello) de Joris Mis een extra dimensie aan deze feestelijke uitvoering.

Vier keer per jaar organiseert de Raad van Kerken in Aalsmeer een bijzondere oecumenische viering in afwisselend de Karmelkerk, Doopsgezinde kerk en Open Hof Kerk. Centraal in de dienst van 19 januari in de toepasselijk aangeklede Karmelkerk stond de tekst uit Handelingen 27 en 28, waarin verteld wordt over de schipbreuk die Paulus lijdt, waarna hij met bijna driehonderd opvarenden aanspoelt en bijzonder vriendelijk ontvangen wordt op het eiland Malta. Dominee Mirjam Vermeij, voorganger van de Open Hof Kerk, gaf de aanwezigen mee: “In ontmoeting met vreemdelingen wordt duidelijk wat we te bieden hebben: een luisterend oor, een helpende hand, buitengewone vriendelijkheid. Dus: ontmoet eens een vreemdeling. En wie weet ontmoet u dan de Mens die de vriendelijkheid zelf is geweest, Jezus Christus, Gods zoon, die midden onder ons heeft willen wonen.”
Onder de orgelklanken van Nico van Geijlswijk werd de dienst beëindigd met het zingen van het lied “Vreugde, vreugde, louter vreugde” op de melodie van ‘Alle Menschen werden Brüder’.
Na afloop werden de musici, gastzangers en koorleden in het Parochiehuis nog eens in de bloemetjes gezet. En gingen er al stemmen op voor een nieuw oecumenisch zangproject.

Foto: Joris Mis in oecumenische viering trekt volle Karmelkerk (foto Raad van Kerken Aalsmeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *