Nieuw gebruik van bestaande rozenkas voor de teelt van onbespoten groenten

DSCN0979 - kopie (Small)Op de kwekerij van de Firma Zekveld aan de Aalsmeerderweg 265 worden al meer dan veertig jaar klassiek geurende rozen gekweekt. In de loop van de afgelopen jaren zijn veel traditionele  rozenkwekerijen verdwenen. De kosten van de productie zijn met name door de hoge energiekosten niet concurrerend meer. De huidige eigenaren André en Inge Zekveld hebben besloten een al langer gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: “We blijven rozen kweken, maar hebben één kas nu geschikt gemaakt voor de teelt van onbespoten groenten. Kwaliteit staat voorop, we telen smaakvolle groenten zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Als dit aanslaat, zullen we overwegen in de komende jaren verder over te schakelen van rozen op onbespoten groenten.”

De eerste groenten zijn inmiddels in de volle grond ingezaaid en verwacht wordt dat in mei de eerste bloemkool, sla en tomaten geoogst zullen worden. De gewassen gedijen prima onder glas, zoals het Westland al jaren aantoont. Ook aan de Oosteinderweg in Aalsmeer is een jaar geleden een oude bloemenkas omgebouwd tot een weelderige tuin met onbespoten groenten, maar dit is in onze gemeente nog steeds een uitzondering. André en Inge Zekveld noemen hun nieuwe project OostOogst, waarbij Oost te maken heeft met de locatie van hun kwekerij in Aalsmeer Oost.

Met hun initiatief OostOogst zijn André en Inge Zekveld een samenwerking aangegaan met Voedselbank Aalsmeer. Inge Zekveld hierover: “Een deel van de gekweekte groenten zal gratis worden aangeboden aan de Voedselbank in Aalsmeer ten behoeve van de wekelijkse voedselpakketten. De rest van de onbespoten seizoensgroenten zullen direct vanaf de kwekerij aan particulieren verkocht worden. We willen op deze manier een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij.” André vult Inge aan: “Wij zijn blij met de samenwerking met Voedselbank Aalsmeer. In ruil voor de groenten gaan er vrijwilligers van de Voedselbank meewerken aan de teelt van groenten. En we krijgen advies van een ecologisch expert wat betreft de beste manier van telen.”

Zo zien de onbespoten groenten er over een maand uit

Zo zien de onbespoten groenten er over een maand uit

Voedselbank Aalsmeer  ondersteunt wekelijks ongeveer 40 gezinnen met een voedselpakket. De Voedselbank verdeelt voedsel dat overblijft aan mensen die het nodig hebben. In de wekelijkse voedselpakketten zitten zelden verse groenten en cliënten van de Voedselbank besparen daar vanwege de kosten vaak op. Koos Koelewijn, voorzitter van de Voedselbank Aalsmeer: “Daarom is het OostOogst initiatief zo mooi. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Wij zijn heel blij dat we onze cliënten verse groenten kunnen aanbieden. In ruil gaan vrijwilligers en cliënten van de Voedselbank helpen bij het zaaien, wieden en oogsten in de kas. Een prachtig voorbeeld van wederkerigheid. Er zijn alleen maar winnaars.”

Inge Zekveld is ondertussen druk bezig om een eenvoudige OostOogst website en facebook pagina op te zetten: “Dat is in deze tijd hartstikke belangrijk natuurlijk voor de communicatie. We willen graag zo veel mogelijk mensen op de hoogte houden van wat er gebeurt op de kwekerij en wanneer de eerste groenten geoogst gaan worden. Voorlopig kan nadere informatie verkregen worden via ons email adres oostoogst@gmail.com.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *