Column Ds. Mirjam Vermeij: Driekoningen

icoon Column_Open Hof Kerk

De viering van 6 januari staat in het teken van het bezoek van de koningen – magiërs in de tekst van de Nieuwe Bijbelvertaling.
Nergens staat hoeveel het er zijn – in het Syrische christendom is er sprake van twaalf koningen – maar in de overlevering zijn het er drie geworden.
In Nederland wordt Driekoningen – 6 januari – niet (meer) zo uitbundig gevierd. Maar in andere Europese landen is het een feestdag, waarmee de kerstperiode wordt afgesloten.
In de woongroep waar ik een aantal jaren woonde, werd er een speciale Driekoningentaart gebakken, als nagerecht na de gezamenlijke maaltijd rond 6 januari. In de taart waren drie bonen verstopt – degenen die de bonen vonden, mochten bepalen wat er de volgende keer gegeten werd én waren die avond de koning.
Misschien moet u er nu niet aan denken om, na oliebollen en appelflappen, weer aan een taart te beginnen.
Dat geeft niet.
U kunt ook pannenkoeken (!) bakken – die werden ook vaak op Driekoningen gegeten. Ik weet zeker dat u daar mensen én kinderen in uw omgeving een plezier mee doet.

Een recept voor een Driekoningenbrood vindt u op www.smulweb.nl/recepten/924869/Driekoningenbrood

En een taart vindt u (onder meer) op www.rubriek.nl/kook/driekoningen-en-koek.

Voor de maandag na Driekoningen – Verloren Maandag genoemd – zijn trouwens ook speciale gerechten: worstenbrood en appelbollen … Onze zuiderburen weten er meer van!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *