Column Ds. Mirjam Vermeij: December -Kijken naar de hemel

icoon Column_Open Hof Kerk

December – kijken naar de hemel

Een tijdje geleden ontving ik een kaartje. Of beter: ik ontving acht of negen keer hetzelfde kaartje (veel dank daarvoor!). Op het kaartje stond een afbeelding van December, gemaakt door Jacob de Wit (1695–1754), een Amsterdamse schilder.

Ik heb een tijdje naar de afbeelding zitten kijken – op een kaartje kan dat wat makkelijker dan in werkelijkheid. Dit werk van Jacob de Wit is namelijk een plafondstuk, in de Grote Salon van het Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam, nu onderdeel van het Bijbels Museum. Als je het daar dus goed wil bekijken, moet je een poosje op de grond gaan liggen – en dat is toch wat lastig in een keurig museum.

Als toeschouwer kijk je van onder af tegen een vrouwengestalte aan, met glanzende kleding en een hoofddoek, staand op een rots of een zuil. Links van de vrouw is een steenbok te zien, het sterrenbeeld uit de dierenriem.

Deze afbeelding maakt direct een kwaliteit van de schilder zichtbaar: De Wit werd een illusionist genoemd, hij wist een illusie te wekken. Zo lijkt het alsof de figuren in de hemel hangen. En alsof je, als kijker, zo de hemel inkijkt. De illusie is knap gelukt en dat wordt zelfs op een kaartje zichtbaar.

Deze schildering is geen bijbelse afbeelding. Maar toch betrok ik het, al kijkend, op de adventsperiode, die weer aangebroken is. We kijken uit naar de komst van Jezus, als een klein, kwetsbaar kindje, in deze wereld. Hoe vaak we deze tijd al hebben meegemaakt, de verhalen over de komst van Jezus gunnen ons een blik in en op de hemel. God laat zijn verbondenheid zien met de mensen.

Een ‘illusie’, zoals geschilderd door De Wit, kan ons helpen om zicht te houden op die hemel. Maar niet te lang. De illusie zet ons ook met beide benen op de grond. Want wie echt alleen naar de hemel kijkt, ziet niet wat er om hem of haar heen gebeurt, en met wie hij of zij verbonden is: met mensen en kinderen, de familie, de buurt, het dorp, ver weg en dichtbij. En dat alles is geen illusie maar werkelijkheid.

Bedankt beste afzenders, voor jullie kaartje!

 

Bekijk de afbeelding via: https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_de_Wit#/media/File:Plafondstuk_jacob_de_wit.jpg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *