Hongaarse studenten in Franeker ( uit Transsylvanië, dus omgeving Aiud)

Tijdens ons verblijf in Franeker met Anke en Dionijs Brugman bezochten we een Simmerjûn-college, een lezing gehouden door Prof. Dr. Ferenc Postma buitengewoon hoogleraar aan de Károli Gásparuniversiteit in Boedapest : “Wat zochten de Hongaren in het afgelegen Franeker?”

Dit onderwerp sprak ons aan omdat we hierover in Aiud, onze Hongaars-Roemeense zustergemeente al gehoord hadden tijdens een lezing van ds. Konrad Lorinsz.

Franeker was van 1586 tot 1811 een universiteitsstad. De voornaamste reden voor de oprichting van de universiteit was “Christo est ecclesia”, voor Christus en Kerk .In het 226 jarig bestaan van de Academie hebben er 1200 Hongaarse studenten gestudeerd, de meeste afkomstig uit het landsdeel Transsylvanië, waar dus Aiud in ligt.

In de 17e eeuw (tijdens de contra-reformatie) zochten vele protestantse studenten uit het Zevenburgse gebied hun toevlucht in Franeker, waar de calvinistische theologie tot grote bloei kwam. De kerk, adel en vermogende patriciërs brachten grote offers om de verbondenheid met het West-Europese calvinisme in stand te houden. Beurzen maakten het mogelijk voor de studenten om hier te studeren. Admiraal Michiel de Ruyter heeft in 1676 28 Hongaarse protestantse predikanten gered. Zij waren gevangen genomen door Rooms-Katholieke Oostenrijkers en zouden op de Spaanse vloot als galeislaven worden ingezet. 

Nog altijd worden er bij het graf van Michiel kransen gelegd als dank en ter herinnering aan deze heldendaad. Zo ook bij de graven van Hongaarse studenten in de Martinikerk te Franeker, aan wie men nog steeds herinnerd wordt door plaquettes aan het studentenhuis en schilderijen.

Zo weten we ons niet alleen in het geloof maar ook historisch verbonden met de kerk in Hongaars Roemenië.

Namens de Roemenië-commissie , Casper en Marianne van der Schilden

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *